Training Omgaan met grensoverschrijdend gedrag

Stacks Image 129
Wat leer je in deze training?
Agressief en grensoverschrijdend gedrag kan allerlei vormen aannemen: van schelden en intimidatie tot manipulatie en fysiek geweld. Als je hiermee in je werk te maken krijgt is dat niet alleen voor jou als werknemer een ingrijpende of zelfs traumatische ervaring ervaring, het betekent ook dat je je werk niet goed kunt doen en dat de relatie met een klant of cliënt de kans loopt blijvend verstoord te raken. In deze training leer je omgaan met grensoverschrijdend gedrag, waarbij het doel altijd is om te de-escaleren, invloed te krijgen op wat er gebeurt, en de samenwerkingsrelatie met je klant te behouden of opnieuw op te bouwen. Je vergroot je weerbaarheid en communicatievaardigheden en kan de nasleep van een agressie incident sneller verwerken. Bovendien zul je als team beter gaan functioneren.

Hoe kun je beter omgaan met agressie?
De training leert je om bij jezelf te herkennen wat je triggers en valkuilen zijn als je met agressie te maken krijgt, en kijkt ook naar de dynamiek binnen een team: hoe kun je daar elkaars kwaliteiten het beste benutten en elkaar ondersteunen? Liggen je persoonlijke grenzen op één lijn met de grenzen die jouw organisatie hanteert voor wat gezien wordt als grensoverschrijdend gedrag en zo nee, hoe ga je hiermee om? Is het mogelijk hier in overleg met de organisatie iets aan te doen door bijvoorbeeld protocollen aan te passen?
Je krijgt uitleg over de verschillende vormen van agressie en hoe je daar met de juiste manier van interventie op kunt reageren. In plaats van je machteloos te voelen in escalerende situaties leer je om de situatie te beïnvloeden. Een belangrijk onderdeel van de training is aandacht voor de fysiologische aspecten van dreiging en agressie: jouw fysieke reactie, wat er gebeurt in je lichaam, heeft effect op je gedrag naar de ander. Als je die processen sneller kunt herkennen en begrenzen, kun je met meer helderheid en rust op moeilijke situaties reageren.

Met behulp van een acteur en rollenspellen worden vormen van agressie en mogelijke interventies inzichtelijk gemaakt. Bijzonder aan deze training is dat we daarbij ook proberen in de huid van de agressor te kruipen: door meer begrip te hebben voor wat iemand drijft tot grensoverschrijdend gedrag, wordt het makkelijker om op de juiste en meest constructieve manier te reageren. Deelnemers worden ook uitgenodigd om voorbeelden uit hun praktijk in te brengen en na te spelen - zo kun je meteen het geleerde in de praktijk brengen.

Voor wie?
Deze training is voor iedereen die in het werk met grensoverschrijdend gedrag te maken heeft, zowel in kort klant contact als in langlopende trajecten met cliënten.
Duur
Dit is een training op maat. Afhankelijk van de vraag van de organisatie duurt de training 2 tot 4 dagdelen.

Aantal deelnemers
6-12
Belangstelling?
Iedere cursus van de KR8 Academie wordt op maat aangeboden. Neem contact op voor meer informatie of een vrijblijvende prijsopgave.

Peter Steenkamer
06 - 22 51 42 87
petersteenkamer@live.nl

Melissa Wallet-Meijer

Stacks Image 121
Ik verzorg afwisselende, energieke maatwerktrainingen waarin humor een belangrijke rol speelt: serieus waar het moet; een knipoog waar het kan. Het thema ‘veiligheid’ loopt als rode draad door al mijn trainingen - als specifiek onderwerp, zoals in de training Omgaan met Agressie, maar ook wat betreft het creëren van een veilige sfeer waarin deelnemers echt in staat zijn om iets nieuws te leren en te ervaren.